Het is ontzettend lastig om een goede balans te vinden tussen een drukke baan, je relatie, familie, vrienden, hobby’s, sport… *Zucht.* Verantwoordelijkheden op alle vlakken lijken aan je te trekken. Vaak gaat dat goed, maar soms kan het je even teveel worden. Hoe ga je in zo’n geval het gesprek aan met je baas?

Wat is precies het probleem?

Worstelen met de balans tussen zakelijk en privé doen we allemaal wel eens. Vaak ligt dat aan de werkdruk, maar niet zelden ook aan jezelf. Vraagt je baas je regelmatig om over te werken of voel je zelf de druk om extra lang door te gaan? Is het daadwerkelijk druk druk druk op kantoor, of lijkt dat maar zo omdat je je werk buiten kantoortijden niet los kunt laten?

Ga voor jezelf eens na wat het werkelijke probleem is. Hol niet direct met verwijten naar je baas over de werkdruk. Misschien ben jij zelf wel degene die onbewust druk oplegt.

Vraag eens aan collega’s hoe zij de werksfeer ervaren. Misschien is er in werkelijkheid veel meer ruimte voor privézaken dan jij ervaart.

Urendruk.

Urendruk (het per zoveel minuten bijhouden waaraan jij je tijd besteedt) is met name in de advocatuur en consultancy een stressvolle factor. Uit eigen ervaring weet ik dat je snel in de verleiding komt om over te werken om zo je tijdsbesteding wat op te vijzelen.

De vraag is of de druk écht zo hoog is, of dat je ‘m als zodanig ervaart. In beide gevallen is het belangrijk dat je je ervaringen deelt, maar de ‘fout’ ligt niet perse bij je werkgever.

Jij en je leidinggevende zullen samen moeten zoeken naar een manier van werken die jou minder stress oplevert. Je leest het goed: sámen. Niet alleen je werkgever, maar ook jij bent verantwoordelijk voor een betere work life balance.

Voorkom drama, manage verwachtingen.

Als de werkdruk écht te hoog is, laat de boel dan niet oplopen tot je emmertje overstroomt. Beter geef je eerder al aan dat je het bovenmatig druk hebt.

Begin met het tijdig kenbaar maken dat het je niet gaat lukken om voor het einde van de week al je taken af te krijgen. Maandag is er weer een dag en dan staat je werk weer op nummer 1. Zo weten je collega’s of klanten waar ze aan toe zijn en jij gaat een stuk rustiger je weekend in.

Maak een prioriteitenlijstje.

Manage je tijdsbesteding door een prioriteitenlijstje op te stellen. Zorg er daarbij voor dat dat lijstje ook daadwerkelijk haalbaar is. ‘Vinken’ helpt je efficiënter te werken en zodra je lijstje volledig afgevinkt is, is het makkelijker om rustig naar huis te gaan. Je hoeft niet meer aan je werk te denken, want alle prioriteiten zijn klaar. En het lijstje van de volgende dag ligt alweer klaar natuurlijk, dus de prio’s van de rest van de week komen later wel weer.

Ga een open en eerlijk gesprek aan met je leidinggevende.

Als de werkdruk echt te hoog is, ga dan absoluut het gesprek aan met je leidinggevende. Wees daarin vooral eerlijk. Deel wat je dwarszit, maar blijf professioneel.

Wees voorbereid.

Als je weet waar het pijnpunt zit, kun je zakelijker en efficiënter het gesprek aangaan. Ga dan ook voorbereid en met een goede dosis zelfreflectie het gesprek in. Wijs niet alleen verwijtend naar je werkgever, maar betrek ook je eigen ‘tekortkomingen’ in het gesprek.

Zorg er tevens voor dat je oplossingen kunt aandragen voor het probleem. Misschien is de druk voor jou allemaal wat makkelijker te handelen als je wat vaker thuis kunt werken. Stel dat dan voor. Nogmaals: samen vind je zeker een weg. Een pro-actieve houding in het gesprek helpt daarbij.

Emoties.

Merk je dat de emoties tijdens het gesprek hoog oplopen? Probeer ze dan onder controle te krijgen. Lukt dat niet? Schaam je dan vooral niet. Het gesprek zal altijd opluchten en tranen op de werkvloer kennen we allemaal toch? Lees hierover ook eens onze blog over tranen op het werk.

Het gesprek is achter de rug. Hoe dan verder?

Het gesprek zelf zal al behoorlijk opluchten, maar de vraag is of er ook daadwerkelijk iets verandert. Zo niet, wijs je baas er dan op dat je nog steeds struggled met de balans tussen werk en privé. Verandert er nog steeds niets, besef dan dat er een drastischere stap nodig is om verandering voor jezelf te creëren.

Ren niet zomaar weg bij je huidige baan als het even tegen zit, maar blijf wel eerlijk tegenover jezelf. Als iets niet werkt, dan werkt het niet. Een nieuwe stap in je carrière is dan misschien zo gek nog niet. Zeker weten dat er een baan voor jou is die prima past bij je privéleven. Want at the end is je privé toch echt het allerbelangrijkste.

Liefs,

Anjo

 

39,95