Kijk jij ‘m al? De tv-serie ‘De Zuidas’? Als fiscalist keek ik natuurlijk erg uit naar een serie over de snelle, harde zakenwereld. Hoewel onwijs gedramatiseerd, komen er aardig wat herkenbare clichés voorbij. In aflevering 1 was het al meteen raak; wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek? In aflevering 2 werd de druk van het schrijven van uren pijnlijk duidelijk. Auwtssjj! Dus ja, voor mij en mijn vriend (ex-Big4’er) is het op zondagavond smullen geblazen. Of de serie nou echt mega super goed is? I donnow… Maar de herkenbaarheid is genieten! En hee, een serie met Annet Malherbe is altijd een goed idee!

“Één vloek die ons alle grenzen laat overschrijden: ambitie”

Aflevering 1 begint met de ambitieuze, cum laude afgestudeerde Sabia tijdens haar sollicitatie bij een top advocatenkantoor aan de Zuidas. De top of the bill dus ‘waar zou ze anders naartoe willen?’ Tot haar eindeloos lange CV niet genoeg blijkt voor de functie.

Dubbele studie? Ze is niet de enige. Relevante bijbaantjes, scriptieprijs gewonnen, verschillende publicaties geschreven? Aardig, maar heeft ze wel iets van het echte leven gezien?

In een eerdere blog over de angst voor een gat in je CV schreef ik al over de gespannen sfeer die heerst onder veel studenten; zonder een goed CV kom je er nu eenmaal niet’. Dus ja, scriptschrijvers van De Zuidas, misschien slaan jullie hier wel de spijker op zijn kop! Ambitie, hard werken, goede resultaten. Is dat allemaal nog wel genoeg?

“Waarom probeer je het niet bij een iets kleiner kleiner kantoor?”

Het antwoord van Sabia wanneer haar vriend deze vraag stelt? “Nou, fijn dat je me onderschat!”

Ook dit lijkt true. Werkervaring bij een groot kantoor is een enorme springplank voor je carrière. Om me heen zie ik het volop gebeuren. Na een jaar of drie, vier werken bij een Big4-kantoor staan de headhunters om je te springen. Een grote naam op je CV opent deuren. Het is dan ook niet zo gek dat niet aangenomen worden bij zo’n kantoor voelt als falen.

“Het is de bedoeling dat je je zo vaak mogelijk vertoont op de VrijMiBo. Alleen dan weet je wat er speelt op kantoor. Je bent wie je kent.”

Jep, netwerken is net werken. Het kennen van mensen maakt het makkelijker ergens binnen te komen. Ben je dus niet zoals Quinten zoon van de partner-aandeelhouder? Of zoals Charles nazaat van een potentiële vermogende cliënt? Investeer dan in je netwerk. Bijvoorbeeld via een studenten- of studievereniging. Wie weet wat het je in de toekomst brengt!

Marjan Heemskerk van The Happy Financial schreef voor eens een blog over netwerken. Lees wat volgens haar de kracht is van netwerken.

“Voor je het weet ben je net zo’n ijsschots als mijn collega’s hier.”

Word je hard van hard werken? Als ik naar mezelf kijk moet ik helaas toegeven van wel. Je ontwikkelt een zakelijke kant die je onbevangenheid kan overschaduwen. Maar hee, het is aan jezelf in hoeverre je dit toelaat!

Wat mij betreft is er nog nooit iemand slechter geworden van hard werken. Wel is het belangrijk dat je werk en privé in balans zijn. En dat is niet altijd gemakkelijk als je werkt voor een groot bedrijf. Het is aan jou om je grenzen te bewaken en tijdig keuzes te maken waar jij blij van wordt. Lees er meer over in een eerdere blog.

De Zuidas? Een lekkere drama met een vleugje waarheid.

Als deze blog verschijnt, is aflevering 3 van de serie inmiddels uitgezonden. Heel benieuwd hoeveel blikken van herkenning ik en mijn vriend dit keer weer uitwisselen! Maar in de basis blijft De Zuidas toch gewoon een dramaserie. Fictie. Dus wij genieten vooral gewoon van het kijken.

Nieuwsgierig geworden? Hier kijk je de eerste afleveringen terug. Enjoy!

Liefs,

Anjo