Netwerken. Het blijft altijd een dingetje. Kleffe handjes schudden afgewisseld met beleefde maar o-zo-saaie praatjes. En to be honest, het komt eigenlijk nooit uit. Tóch is netwerken ontzettend waardevol. Ze zeggen niet voor niets: ‘Netwerken is net werken’. En dat klopt! Met een goed netwerk gaan deuren voor je open. En dat het niet saai hoeft te zijn bewijst mijn eerste real life ontmoeting met Marjan Heemskerk van The Happy Financial wel. Gezellig kletsen in een wijnbar gevolgd door een spontaan etentje. Ook The Happy Financial ervaart als geen ander de kracht van een goed netwerk. En dat vereist dus, je raadt het al, netwerken! Lees gauw wat de pro ervan vindt.

“Bij het woord netwerken dacht ik voorheen voornamelijk aan stijve borrels met mannen in pak en ‘een balletje slaan op de golfbaan’. Drie keer niks dus. Maar voor mijn eigen bedrijf ontdekte ik de kracht van netwerken. In deze blog laat ik je zien dat netwerken vooral ook leuk kan zijn.”

Old boys network

“Toen ik nog werkzaam was als accountant werd ik regelmatig naar netwerk bijeenkomsten gestuurd. Ik kreeg de opdracht om zoveel mogelijk mensen te spreken, nieuwe klanten te werven en opdrachten te verkopen.

Ik zag altijd ontzettend op tegen deze avonden, want hoewel sommige events echt wel gezellig waren, lukte het me niet altijd goed om de dienstverlening van mijn kantoor te verkopen.

In the end was ik daardoor eerder gefrustreerd dan dat ik plezier had in deze netwerk bijeenkomsten.”

Het kan ook anders

“Op het moment dat ik naar mijn eerste netwerk bijeenkomst ging voor mijn eigen bedrijf was ik dan ook sceptisch.

Maar wat blijkt nu? Op het moment dat je over iets kunt vertellen waar echt je passie ligt, in mijn geval is dat mijn eigen bedrijf The Happy Financial, is het een heel ander verhaal.

Ik vind het juist ontzettend leuk om mensen te vertellen over het werk dat ik doe en de dienstverlening die ik daarmee bied.

Het is dan ook helemaal niet als een verkooppraatje. Het enige dat ik doe is enthousiast vertellen over mijn bedrijf, waarop andere mensen ook weer enthousiast worden. Ik sta er niet om iets te verkopen, die insteek is natuurlijk ook heel anders.”

Gewoon gezellig

“Waar ik ook mee ben opgehouden is het per se willen praten met iedereen op zo’n avond. Mijn belangrijkste doelstelling van de avond nu is dat ik een leuke avond heb.

Het komt dus wel eens voor dat ik maar met één persoon heb kennisgemaakt die avond, maar waar ik het ontzettend gezellig mee heb. Dat staat voor mij gelijk aan een leuke en geslaagde avond.”

Mijn strategie

“Uiteindelijk denk ik dat deze nieuwe strategie van netwerken veel meer oplevert. Je bent namelijk veel meer jezelf, kan enthousiast vertellen over je eigen ding en hebt gewoon een leuke avond.

Dit wordt veel meer gewaardeerd dan het volgende stijve verkooppraatje voor een werkgever waar net je passie niet ligt.

Dus mijn advies: ga zeker netwerken! Maar wel op een manier die bij jou past en waar jij je prettig bij voelt. En wie weet, leer je elkaar kennen net als Anjo en ik. Wij staan nu op het punt om mooie dingen samen te gaan ontwikkelen, dus stay tuned!”

Liefs,
Marjan
The Happy Financial