Een gat in je CV. Dé angst van menig millennial en trust me, af en toe ook die van mij. Stom hè? We hebben torenhoge ambities en toch slaat de twijfel toe. Het lijkt ook steeds erger te worden. Onlangs was ik bij een studentenbijeenkomst met allemaal ambitieuze ‘high potentials’. Een op voorhand geselecteerde groep studenten die om wat voor reden dan ook positief zijn opgevallen. Door hun cijfers, door hun CV. Ik raakte met ze aan de praat en verbaasde me over de gesprekken. Vrijwel allemaal volgden ze een dubbele studie, haalden ze hoge cijfers, hadden ze een werk-gerelateerde bijbaan én stond er een bestuursfunctie op hun papiertje. En nog steeds waren ze onzeker over hun toekomst. Er hing een beklemmende ‘zonder een goed CV kom je er nou eenmaal niet’-sfeer. Ernstig toch? Toppers die twijfelen of ze het wel gaan redden? Eerlijk gezegd ken ik die angst maar al te goed. Want wat dacht je dat er door mijn hoofd spookte toen ik mijn fulltime fiscale baan opzegde en in het diepe sprong? Precies! En nog steeds slaat de twijfel wel eens toe. Wat als het mislukt? Hoe verklaar ik dat dan? Gelukkig lukt het me tegenwoordig die angst weg te relativeren. Ik weet inmiddels dat een gat op je CV écht niet het einde van de wereld betekent. Lees snel waarom!

Mijn eigen ervaring.

Eind 2016. Ik had net m’n baan opgezegd en liep rond met een mega ambitieus carrièreplan dat achteraf bezien op dat moment nog harstikke vaag was. Laat ik het zo zeggen; heel veel verder dan een inschrijving bij de Kamer van Koophandel was ik niet. En jawel, precies in díe onzekere periode mocht ik – het voelde op dat moment meer als ‘moeten’ – met mijn vriend mee naar een zakelijke bijeenkomst met een hoop indrukwekkende mensen. Je begrijpt het, ik keek er niet echt naar uit.

Tijdens het diner raakte ik aan de praat met een meneer die er duidelijk al een flinke carrière op had zitten. Vrijwel direct nadat ik hem vroeg “En, wat doet u precies?”, zakte de moed me lichtelijke in de schoenen. Zijn CV was zo dik als een boekwerk en meneer bekleedde op dat moment een hoge functie binnen een groot bedrijf. Onvermijdelijk moest ik hem vertellen ‘wat ik dan zoal deed’.

Daar zat ik dan, totáál om de kern heen te kletsen. Ik vertelde wat ik allemaal had gedaan en pas op de laatste plaats kwamen mijn ondernemersplannen aan bod. Stom! Want wat zei meneer toen ik klaar was met mijn verhaal?

“Meisje, mensen met een CV als dat van jou nodig ik direct uit voor een gesprek. Niet om de studie of werkervaring, maar om het lef en ambitie. Eindelijk eens niet zo’n saai verhaal. Een goede studie? Leuk, maar dat hebben er zoveel. Welke (levens)ervaringen heeft iemand opgedaan en wat doet diegene daarmee? Dát vind ik belangrijk.”

Nog regelmatig denk ik aan dit gesprek. Zelfs al zouden mijn plannen met STYLEWORKS. mislukken, ik ben niet meer bang voor een gat op mijn CV. Achter ieder ‘gat’ zit een verhaal en dat kan heel waardevol zijn. Zonder dat deze meneer het door had heeft ‘ie me het afgelopen jaar onwijs geholpen. En wie weet nu ook een van jullie!

Oké leuk, maar wat wat kun jij hier precies mee?

In de eerste plaats; verontschuldig je nooit, maar dan ook NOOIT voor je time off. Soms is even stilstaan een vooruitgang op zich en dus hoef je absoluut geen smoesjes te verzinnen. Je mag er juist trots op zijn!

Wees in tegenstelling tot mij, recht voor de raap. Draai niet om de hete brij heen. Wees duidelijk en eerlijk. En misschien betekent dat dat je moet bekennen dat je even helemaal niets hebt gedaan.  Zeg dat dan en maak duidelijk wat je ervan geleerd hebt. Misschien ben je er door even afstand te nemen wel achter gekomen wat je nu écht wilt. Een belangrijkere les is er niet, toch?

Onthoud één ding; wat de reden voor een break ook is, verontschuldigingen voor ‘een paar maanden even niets’ zijn nooit op zijn plaats!

Netwerken is net werken.

Voorkom dat je op een sollicitatiegesprek voor het blok wordt gezet met de vraag, “Je hebt van toen-tot-toen even niet gewerkt, wat deed je in die periode precies?”. Zorg dat je een antwoord klaar hebt en oefen op je reactie. Bijvoorbeeld bij vrienden, maar beter nog door te netwerken. Door zakelijk in contact te komen met nieuwe mensen merk je pas écht hoe het is om jezelf te ‘verkopen’.

Oefening baart kunst.

Door je verhaal vaker te vertellen groeit je zelfvertrouwen. Je zult merken dat de ‘(te) bescheiden jij’ als vanzelf op haar plaats wordt gezet. Zeker weten dat het makkelijk wordt te praten over je sterke kanten. Ready om jezelf in business te storten!

Oh enne, een goed (zakelijk) netwerk werkt natuurlijk altijd in je voordeel. People you know, know people en dat maakt het soms een stuk gemakkelijker om ergens binnen te komen. Je bent anderen nou eenmaal een stapje voor. En dan is dat ene slordigheidje op je CV ineens helemaal niet zo belangrijk meer.

Lekker oefenen die pitch dus. Zet ‘m op!

Liefs,

Anjo

 

39,95