Pfoh, dat was spannend! Sollicitatiegesprek check! Na (onnodig) stressen kun je weer opgelucht ademhalen. Lekker die trein- of autorit naar huis gebruiken om bij te komen. Je adrenalinelevel zakt langzaam. Fijn! Maar tegelijkertijd lijkt er een vervelende spanning op te komen. Twijfel… Want is het gesprek wel goed gegaan? Waren de antwoorden duidelijk? Sprak ik niet te snel? O god, wat nu!?

In de eerste plaats; blijf rustig. Naar alle waarschijnlijkheid ben je veel te kritisch naar jezelf en verliep het gesprek veel beter dan je denkt. Daarbij kun je niet terug in de tijd, dus valt er niets te veranderen aan het verloop ervan.

Wat wél kan is goed follow-uppen. No way dat jij gaat zitten wachten op een antwoord van een recruiter of werkgever. Kom gauw bij zinnen en ga ervoor!

Waarom het heft in eigen hand nemen?

Voel je direct na, of zelfs al tijdens het gesprek; dit was helemaal niets? Reageer dan netjes op alle reacties die volgen, maar kies eieren voor je geld. Dit wordt ‘m niet voor jou. En dat mag de werkgever best weten, zij het op een nette manier natuurlijk.

Ben je daarentegen dolenthousiast en weet je zeker dat dit je droombaan is? Kom dan in actie! Het is natuurlijk niet handig om direct al je (potentiële) nieuwe collega’s te gaan spammen of met een bos bloemen voor de deur van de recruiter te gaan staan, maar je kunt wel actief betrokken blijven bij de sollicitatie. Wederom op een nette, bescheiden manier.

Door initiatief te tonen, ook ná het gesprek, laat je zien dat je het serieus meent. Je toont betrokkenheid en laat merken dat je zaken graag netjes afrondt. Daarbij blijf je in the picture bij je gesprekspartner. Wie weet zijn er wel tientallen andere kandidaten voor de functie. Door nog eens van je te laten horen blijf je met hen concurreren en geef je sowieso een positieve boost aan het eerder gevoerde gesprek.

Maar hoe dan?

Stuur binnen 24 tot 48 uur een kort berichtje naar je gesprekspartner. Bedank de interviewer voor zijn of haar tijd, geef aan dat je het gesprek gewaardeerd hebt en laat merken dat je nóg enthousiaster bent geworden en uitkijkt naar een eventueel volgende stap binnen de sollicitatieprocedure.

Wees kort en bondig en stuur het bericht naar de juiste persoon. Heb je een gesprek gehad met meerdere personen, richt je dan tot degene die de leiding had over de sollicitatie. Denk aan een recruiter of andere HR-mederwerker. Natuurlijk is het altijd goed te verwijzen naar de prettige kennismaking met de overige gesprekspartners.

Stel je vragen!

Mocht je nog vragen hebben die je vergeten bent te stellen, stel ze dan in het bedankbericht. Hoe is het verdere verloop van de sollicitatieprocedure bijvoorbeeld? Zo heb je meteen een goede reden om te mailen en dat maakt het minder awkward voor jezelf.

Voorkom dat je overkomt als één van die dertien-in-een-dozijn. Maak er een nuttig, enthousiast maar zakelijk bericht van. Wees onderscheidend!

En nu wachten maar.

Inderdaad, nadat je een keurig berichtje hebt verstuurd, is het even geduld hebben. Maar hoe lang dan? Een paar uur? Een paar dagen?

Meestal volgt er binnen een week, misschien anderhalf, een terugkoppeling op het gesprek. Is dit niet het geval, neem dan gerust nog eens contact op met je contactpersoon binnen het bedrijf. Bellen is dan de beste manier, dat maakt het allemaal toch een stukje persoonlijker dan via de mail.

Pijnlijke stilte…

Helaas komt het voor dat je niets of pas heel laat iets vaags terug hoort. Dit hoeft geen slecht teken te zijn. Waarschijnlijk is het een drukke week bij het bedrijf geweest en had het werven van nieuw talent niet de hoogste prioriteit. Een mooi moment voor jou om nogmaals een berichtje te sturen, waarmee je laat merken nog steeds geïnteresseerd te zijn in de baan. Én om uit te sluiten dat je een bericht of telefoontje hebt gemist natuurlijk!

Drie keer contact opnemen? Echt?

Ja, het kan best zo zijn dat je meermaals zélf contact moet opnemen alvorens je iets hoort. En dat is heus niet gek. Mits je het bescheiden en met de juiste tussenpozen doet natuurlijk.

Iedereen begrijpt dat je graag op korte termijn hoort of je bent aangenomen of niet. Een actieve houding aannemen mag dus best. En waarom zou je jezelf gek (laten) maken door maar te wachten? Daar wordt niemand beter van en jij al helemaal niet. En dat blijft at the end het belangrijkste, toch?

Liefs,

Anjo

 

39,95