Man man man, wat gaat er in een werkweek veel kostbare tijd verloren aan vergaderen. Brainstormsessies, dagstart’s, lunchmeetings, conference call’s. I don’t care welke naam het beestje op jouw kantoor krijgt. Feit blijft dat het ont-zet-tend veel tijd (en energie!) kost. Ik las laatst dus dat we in Nederland jaarlijks zo’n 60 miljard euro aan bruto loonkosten wegvergaderen. Niet te doen toch? Mijn voorstel; laten we het met z’n allen een stukje efficiënter maken. Vanaf nu komen we alleen nog productief bij elkaar. Let’s go!

#1. Wie wel en wie niet?

Oké, ik moet misschien beginnen met een kleine nuance. Begrijp me namelijk niet verkeerd, ik ben absoluut voorstander van regelmatig face-to-face bij elkaar zitten. Het werkt nou eenmaal efficiënter, minder ruis op de lijn.

Toch vraag ik me vaak af of het wel écht nodig is dat alle aanwezigen bij een bespreking zijn. Na afloop even bijpraten kan toch ook? Stap 1 is wat mij betreft dus: alleen nog maar meeten met mensen die er écht bij horen.

#2. Het is een kwestie van planning

Wist je dat sommige tijdstippen beter geschikt zijn om te vergaderen dan anderen? Skip bijvoorbeeld de maandagochtend, maar ga voor de dinsdagmiddag. Dan schijnt de motivatie het hoogst te zijn en dat bevordert dan weer de kans op een goede meeting. Plus er is nog ruim genoeg ‘week’ over om gemaakte afspraken na te komen. Ideaal!

#3. Stand-up meeten

Gezond en efficiënt. Lekker staan met z’n allen. Dus hop, verplaats die vergadering van de meeting room naar de statafel in de kantine. Wedden dat besluiten sneller genomen worden?

#4. Stipt op tijd

Niets vervelender dan een collega die net te laat binnenvalt. Het houdt de boel op en het stoort. Kom keurig op tijd en wijs laatkomers erop dat tijd, tijd is. No excuses!

#5. Snel tot de kern

Zorg voor een goede gespreksleider die aan de hand van een vooraf gedeelde agenda de te bespreken punten to the point behandeld. Dwaalt het gesprek af of wordt er door elkaar heen gepraat? Aan de voorzitter de taak om de boel bij elkaar te houden. Kort maar krachtig, dat werkt!

Zo, en dan nu snel die vergadering in! Doei!

Liefs,

Anjo

 

39,95