Social media. Je kunt er niet omheen. Sterker nog, naar alle waarschijnlijkheid spend jij ongemerkt way too much time aan digitaal socializen. Met je telefoon of laptop heb jij je hele netwerk 24/7 binnen handbereik. Een berg kansen als je het mij vraagt! Ik stel daarom voor dat we met z’n alle een stukje (nutteloze) social media-tijd omzetten in iets productiefs. Digitaal bouwen aan je carrière. Zó doe je dat!

#1. Instagram. Of toch niet?

Online wil je je van je beste kant laten zien. Natuurlijk! Een post is immers nogal definitief. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat je er goed op staat, toch?

Vooral op Instagram gaat veel kostbare tijd verloren aan die ene picture perfect. Je leest het goed: verloren. Voor de niet-influencers onder ons levert een Instagram-post immers maar bar weinig op. Heb je al eens aan LinkedIn gedacht? Bedenk je eens hoeveel potentiële werkgevers, recruiters, klanten en nieuwe collega’s je zou kunnen bereiken met een zakelijke picture perfect. Is de tijd die je daarin stopt niet veel kostbaarder?

Dus… Stop met foto’s maken van je koffie. Pak je camera en maak een goede, zakelijke LinkedIn profielfoto. Geloof me, het is écht niet zo moeilijk en absoluut de moeite waard. Stap 1 van die carrière-boost is gezet!

Kijk, dit ben ik op mijn persoonlijke LinkedIn pagina. Deze foto maakte ik twee jaar terug op kerstavond. Gewoon voor een witte deur, met een simpel lampje voor m’n neus om mijn ogen wat meer ‘glow’ te geven. Haar en make-up was al in orde, easy dus! En mijn tijd meer dan waard, want ik gebruik ‘m nog steeds.

Ik zei toch, het hoeft niet zo moeilijk te zijn.

#2. Zorg voor een helder en volledig profiel.

Ik denk dat er businesswise weinig mensen zó actief zijn op social media als recruiters. Je kunt in die berg profielen dus maar beter positief opvallen. Een paar tips op een rijtje:

 • Vermeld meer dan slechts functie en werkgever. Wat hielden je vorige functies precies in? Welke verantwoordelijkheden had je? Wat heb je er geleerd?
 • Zorg voor een up to date profiel. Nieuwe ervaring? Vermelden dan!
 • Think out of the box. Beschrijf bijvoorbeeld eens een gemiddelde werk- of studiedag. Zo geef je niet alleen informatie over je ervaringen, maar laat je ook stukje van jezelf zien. Dát noem ik nou onderscheiden!
 • Wees kort en bondig, dat houdt de aandacht vast. Begin bijvoorbeeld met een korte samenvatting van wat er later op de pagina komen gaat. Of nog beknopter: werk met trefwoorden. Zo wek je interesse en is de bezoeker van je pagina eerder geneigd verder te lezen.
 • Zorg voor een neutrale, zelfverzekerde foto. Daarmee val je op en het zorgt tegelijkertijd voor herkenning na een persoonlijke ontmoeting.
 • Heb je foto’s, video’s, presentaties of referenties? Deel ze!
 • Belangrijk! Vermeld je woonplaats. Hiermee maak je namelijk 23 keer meer kans om gevonden te worden. Niet vergeten dus!
 • Een goed profiel omvat meer dan alleen studieachtergrond en werkervaring. Deel interesses en andere ervaringen. Heb je een lange reis gemaakt? Vermeld dat. Horecaervaring? Doet het altijd goed! Woon je op jezelf? Toont zelfstandigheid. Een goede aanvulling dus!

#3. Denk breed.

Besef dat het carrière-wise niet stopt bij LinkedIn. Misschien ziet jouw zakelijke pagina er tiptop uit, maar staat je Facebook bol van de uitgaans- of bikinifoto’s. Grote kans dat een potentiële werkgever, klant of whatever alsnog afhaakt. Hoe je dat aanpakt? Lees gauw verder.

#4. Blijf je bewust van de nadelen.

Hoe waardevol social media ook is, het is absoluut niet alleen hosanna voor je carrière. Wellicht een inkoppertje, maar wél belangrijk om je bewust van te blijven.

Een impulsieve tag onder een gekkige post is misschien leuk voor vrienden, maar niet voor een potentiële werkgever. Het kan een totaal verkeerd beeld geven van wie je daadwerkelijk bent. De digitale wereld kent nou eenmaal geen nuances.

Een paar basic regels:

 • Zorg dat je niet-zakelijke account niet (of in beperkte mate) voor iedereen zichtbaar is.
 • Weet welke pagina’s je hebt geliked. Lekker onhandig als je solliciteert bij Rabobank, maar ondertussen trouwe volger bent van ING Bank…
 • Ook al is je account privé, wees nog steeds voorzichtig met tags, likes, foto’s en delen van berichten. Je weet maar nooit wie er (via via) meekijkt.
 • Denk aan jezelf, maar ook aan anderen. Je wilt vrienden geen zakelijke schade aanrichten, toch? Wees je bewust van wat je doet.

Zo! Voldoende tips om even mee zoet te zijn. Eens gauw checken hoe up to date mijn profielen eigenlijk zijn…

Liefs,

Anjo

 

39,95