Laatst las ik een artikel over de meest gemaakte stijlmissers op kantoor. In het rijtje kledingstukken die écht niet kunnen op het werk las ik het volgende: Spijkerbroeken met opvallende washings. Onverzorgde kleding (I fully agree!). Driekwart en witte broeken. T-shirts met teksten en statements. En als klapper; laag uitgesneden tops. Obvious, toch? Nou, dat dacht je! Tijdens een inkooptrip in Parijs werd ik gewezen op een artikel over Frans onderzoek naar succesvolle kleding op het werk. En wat blijkt? Met dít kledingstuk word de kans op een baan wordt ineens een stuk hoger.

Het ging om een onderzoek van de Paris-Sorbonne University. Het resultaat? We worden aanzienlijk vaker uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek met, jawel, een laag uitgesneden hals!

Okay, I am shocked. Daar gaat mijn grote droom om heel zakelijk vrouwelijk Nederland modern, powerfull maar toch netjes op het werk te laten verschijnen. En het wordt nog erger, want met name in mijn eigen (vroegere) vakgebied, de consultancy, blijken vrouwen met een diep decolleté meer kans te maken op een baan.

Nou ja zeg!?

Het onderzoek liegt er niet om. Onderzoekers solliciteerden op 400 banen binnen de sales- en accountancy-branche met het cv van twee dames. De kwalificaties waren exact hetzelfde en er werden foto’s meegestuurd van de vrouwen. De één in een laag uitgesneden jurkje en de ander in een hooggesloten top. In de sales-branche kreeg de vrouw met het laag uitgesneden jurkje 62 uitnodigingen meer en in de accountancy-branche zelfs 68 uitnodigingen meer dan de vrouw met de hooggesloten top! Oké, dat dus…

De kracht van wetenschap? Of toch niet?

Ik geloof in onderzoek. Keiharde feiten. Zwart op wit. Maar dit? Hier pas ik voor. Dames, trust me. Al mag de kans dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek groter zijn met een ‘voordelige’ foto bovenaan je cv, at the end zul je het toch helemaal zelf moeten doen. En dat is ook wat je wilt, toch? Dus I don’t mind wat de Fransen zeggen. Een tof kledingstuk met een diepe hals? Ik draag er een mooie top onder! En ik hoop jullie ook…

Liefs,

Anjo

 

39,95