Het gaat goed met de arbeidsmarkt. Bijna té goed eigenlijk. Het aantal openstaande vacatures is hoger dan ooit en headhunters draaien overuren. Dit maakt de verleiding om van baan te switchen groot. Aanbiedingen worden steeds interessanter en vaak is er daarbovenop nog ruimte voor onderhandeling. De tijd dat je blij mocht zijn dat je überhaupt werd aangenomen, lijkt voorbij. Hét moment dus om eens goed na te denken over je carrièreplanning. Maar waar doe je nu verstandig aan? Hoppen of lekker blijven zitten?

Is het gras wel echt groener aan de overkant?

Werkgevers staan in de rij voor goede werknemers. Het is trekken geblazen, misschien zelfs al als je nog in de collegebanken zit. En dat is fijn natuurlijk. Werkgevers zullen ook jou moeten overtuigen en niet slechts andersom. Een luxepositie!

Vacatures worden steeds creatiever en de arbeidsvoorwaarden gunstiger. Gouden bergen, leuke collega’s, veel flexibiliteit, thuiswerkmogelijkheden, opleidingskansen. Het kan niet op! Maar kan de werkgever dit ook daadwerkelijk waarmaken? Is er wel écht zoveel ruimte voor opleiding en groei als er beloofd wordt?

Vergeet ook vooral niet welke mogelijkheden je huidige werkgever biedt (of misschien wel bereid is te bieden als je het gesprek aangaat?). Je onderbuikgevoel is daarbij een goede raadgever, maar blijf ook in je koppie scherp. Ga pas voor een nieuwe job als je ervan overtuigd bent dat je daarmee je carrière daadwerkelijk kunt boosten.

Je salaris waarmaken.

Op jonge leeftijd al een hoog salaris klinkt leuk, maar weet dat voor niets de zon opgaat. Je zult het aanbod moeten waarmaken. Met een gestrekt been de onderhandeling in mag best, maar besef dat werkgevers in deze krappe markt steeds vaker bereid zijn forse salarissen te bieden. Geweldig als dat lukt, maar daar staat ook wat tegenover. Kun je de druk van dat hoge salaris wel aan?

Kies het juiste moment en wees niet te gretig.

Timing van wisselen van baan is belangrijk. Denk daarom regelmatig na over het verloop van je carrière. Je wilt niet te lang blijven zitten, maar te vaak van baan wisselen kan je carrière schaden. Meestal is het goed om een jaar of drie, vier ervaring op te doen bij één vaste werkgever. Zo creëer je een goede basis.

Denk niet te snel: ik switch. Soms is het verstandig even te wachten op een volgende stap bij je huidige werkgever. Wissel je daarna van baan dan is de stap die je daarmee kunt maken nog groter. Plannen dus en op het goede moment de juiste keuzes maken. Niet te snel wegrennen, maar vooral ook niet te lang blijven zitten. Lang stilzitten betekent indutten en ook dat wil je niet.

Is de timing voor jou persoonlijk wel juist?

Soms kan het economisch goed zijn om te wisselen, maar past een nieuwe baan totaal niet in de fase van je leven. Wisselen van baan is zwaar. Het is dan ook belangrijk dat je de ruimte hebt om er vol voor te gaan. Misschien loopt het privé allemaal niet zo lekker of ga je net door een rommelige tijd. Vraag je dan af of jobhoppen wel zo slim is.

Wat zoek je precies?

Voordat je impulsief van baan switcht, zorg dat je weet wat je zoekt. Misschien is dat geld, een promotie, een nieuwe uitdaging, leuke collega’s of meer vrije tijd. Wat het ook is, weet zeker dat je nieuwe werkgever hierin kan voorzien.

Vergeet wederom niet wat je nu al in handen hebt. Misschien kun je elders bakken met geld verdienen, maar heb je nu fantastische collega’s. Neem dat dan mee in je keuze. Wegrennen is niet altijd beter. Ga eens het gesprek aan met je huidige werkgever. Wie weet zijn er interessante mogelijkheden waar je niet 1-2-3 aan had gedacht?

Zittenblijven of wegrennen?

De keuze is aan jou. Ontzettend fijn dat de huidige markt het makkelijker en interessant maakt om te switchen, maar besef dat een nieuwe baan niet altijd hallelujah is.

“Je zit nu al 5 jaar bij dezelfde werkgever, wordt het niet eens tijd om te wisselen van baan?” Misschien wel, maar misschien ook niet. Ben je tevreden met waar je zit? Lekker blijven zitten dan. Maakt je huidige baan je daarentegen totaal ongelukkig? Gaan! De tijd om te switchen is nu goed, dus maak daar gebruik van.

We zitten in een periode met volop kansen die voor het grijpen liggen als je daarop zit te wachten. En zo niet, dan doe je dat toch lekker niet? Beter kan niet toch?

Liefs,

Anjo

 

39,95