Werk je iedere dag kantoor en loop je soms even helemaal vast? Het licht kan de oorzaak zijn! Hoe dat precies zit? Even verder lezen! 😉 

Dimlicht in huis? Fout!

Werk jij in een relatief donker kantoor? ’s Avonds nog gauw even wat afronden achter een bureautje met schemerlamp? Een boekje lezen bij gezellig gedimd licht en wat kaarsjes? Niet handig.

Onderzoek wijst uit dat lange tijd intensief bezig zijn in een donkere ruimte het deel in je brein aantast dat cruciaal is voor je geheugen. Je prestaties kunnen hierdoor wel met 30% afnemen!

Een voorbeeld hiervan is het zoeken van je auto in een parkeergarage na een avondje film in de bioscoop. Dat kan nog wel eens een opgave zijn. Hoe dat komt? Door het licht dus! Of beter gezegd: het gebrek daaraan.

De hoeveelheid licht gedurende de dag beïnvloedt je nachtrust

Het werkt eigenlijk heel simpel: hoe meer daglicht gedurende de dag, hoe beter je slaapt. En dat is dan weer goed voor je prestaties de volgende dag. Hoe beter uitgerust, hoe beter je kunt presteren. Logisch!

Vermijd blauw licht

Denk nu niet dat het helpt om vlak voor het slapen gaan nog even intensief naar een fel scherm te staren. We hebben het hier over daglicht. Te veel blauw licht (zoals het licht van je telefoon, Ipad of laptop) vlak voor je naar bed gaat, werkt averechts en zorgt ervoor dat je minder rustig in slaap valt. Niet doen dus! Maar dat wist je natuurlijk allang ;-).

Geen zorgen, de schade is niet blijvend.

Altijd veel in het donker gewerkt? No worries. De schade is niet blijvend. Uit hetzelfde onderzoek is namelijk gebleken dat de schade zich binnen enkele weken hersteld, mits de hoeveelheid licht wordt aangepast. Bijvoorbeeld zo:

  • Begin je werkdag eens met het opendoen van de luxaflex, (glas)gordijnen of zonwering. Dat levert vaak al een berg extra licht op. Niet meteen die luifel omlaag dus als de eerste zonnestraal begint te schijnen.
  • Daglicht is het beste medicijn. Ga in je pauze even naar buiten. Pak je direct wat extra frisse lucht mee. Twee vliegen!
  • Investeer in een goede lamp in je (home) office. Werk je op kantoor? Vraag je werkgever om betere verlichting. Neem dit verhaal mee als back up en die nieuwe verlichting komt er vast. Is ook nog eens leuk ook!

Nou zon, kom maar op! Wij willen presteren! Én lekker slapen natuurlijk…

Liefs,

Anjo

 

39,95