Laatst las ik ergens dat vrouwen maar liefst 32% minder verdienen dan mannen. Ja echt, het stond er zwart op wit: 32 procent! Bizar veel! En ook al bestaat er nogal wat rumoer rond dit getal (zo zou een percentage van 8 á 10% realistischer zijn), feit blijft dat de ‘salary gap’ tussen mannen en vrouwen groot is. Veel te groot. Hoe kan dat toch? En wat doen we eraan? Want hé, het is inmiddels anno 2017. We moeten met die vuist op tafel dames, it’s time for a change!

De salary gender gap; mijn logische verklaring.

Wat mij betreft is de ‘salary gender gap’ eenvoudig te verklaren. Want be honest, als het over salarisonderhandelingen gaat breekt het angstzweet ons al snel uit. Waar ik dit op baseer? Kom maar eens een gezellig avondje borrelen met mij en mijn vriendinnen. Daaruit zal blijken dat geen één van ons met een gestrekt been het onderhandelingsgesprek in gaat (wat praktisch gezien ook vrij onhandig zou zijn, maar dat terzijde).

Blijkbaar houdt iets in ons ons tegen. We missen een stukje assertiviteit en zijn ons daar, meestal direct na afloop van het gesprek, pijnlijk bewust van. Je hoort wel eens dat het ‘glazen plafond’ ons belemmert in onze (salaris)groei. Fout! Volgens mij is het eerder een kleverige vloer die ons remt. Waarom toch? We zijn toch onwijs goed in wat we doen?!

In de toekomst ga jij zó de onderhandeling in!

Klopt, we zijn super goed in wat we doen! En we doen al helemaal niet onder voor onze mannelijke collega’s. Maar waarom dan wel qua salaris? Dat dit anders moet is duidelijk, maar hoe dan precies?  Simpel! Door je volgende onderhandelingsgesprek met de volgende kennis in te gaan:

#1. Ben ervan overtuigd dat je het verdient.

Vraag pas om salarisverhoging als je zeker weet dat je daadwerkelijk meer verdient. Gewoon goed zijn in je werk is niet genoeg. Daarvoor krijg je immers al betaald. Nee, een vette bonus is pas op z’n plaats als je echt kunt laten zien dat je beter bent dan ‘gewoon’. Zet eens op een rijtje welke extra effort jij dit jaar geleverd hebt. Misschien heb je recordomzetten binnen gehaald? Lag je productie veel hoger dan die van je collega’s? Of heb je op sociaal vlak iets extra’s bijgedragen? Genoeg redenen om een salarisverhoging te onderbouwen!

Oh enne, vergeet je successen op het moment suprème vooral niet te benoemen. Want nee, je gesprekspartner zal niet denken dat je aan het opscheppen bent. Je creëert gewoon je eigen onderhandelingspositie. Doen dus! Maar wel eerlijk blijven ;-).

#2. Weet wat een redelijk salaris is.

Ga een onderhandeling nooit in zonder te weten welk salaris bij jouw functie en ervaring past. Zo voorkom je dat je jezelf overpriced (niet handig!), maar weet je ook zeker dat je niet met te weinig genoegen neemt. Ga dus met een stellige, maar redelijke missie het gesprek in.

Indien je functie onder een cao valt is het vrij eenvoudig je (minimum) salaris te achterhalen. Is dit niet het geval, laat je dan informeren. Vraag een collega of oud-studiegenoot naar wat hun ervaringen zijn (en ga hier vervolgens heel discreet mee om). Of raadpleeg een online salariskompas. Zo kom je nooit voor gekke verrassingen te staan en weet je waar je over praat.

#3. Denk vooraf na over je strategie.

Hoewel je tijdens een sollicitatie- of beoordelingsgesprek best wel op je strepen mag staan wat betreft je salaris (graag zelfs, want dat was precies wat er fout ging), moet je ook weer niet overdrijven. Indien het gesprek omslaat in een keiharde onderhandeling (te herkennen aan een licht grimmige sfeer) weet je dat je fout zit. De kans bestaat dat je daarmee een verkeerde indruk achterlaat. En dat is absoluut niet wat je wilt. Een baan is in de eerste plaats vooral heel leuk toch? Zet dat vooral niet op het spel. Een goede werkrelatie staat nog altijd op nummer 1.

#4. Draai niet om de zaken heen.

Deze fout heb ik zelf eens gemaakt. Ik wilde zo graag aardig gevonden blijven worden dat ik om het doel heen ging draaien. En dat terwijl degene tegenover me natuurlijk best wist waar ik heen wilde in het gesprek. Dat wordt gênant. Blijf dus netjes en wees duidelijk. Want weet, om salarisverhoging vragen is echt niet gek!

#5. Vergeet de secundaire voorwaarden niet.

Extra euro’s zijn natuurlijk altijd welkom, maar salarisverhoging omvat meer dan dat. Misschien valt er over de cash niet zo veel te onderhandelen of vind je het getal achter het euroteken helemaal niet zo interessant. Je kunt dan inzetten op andere voorwaarden waarop je er vooruit wilt gaan. Denk aan een leaseauto, flexibelere werktijden, meer vrije dagen, minder werkuren, etc. etc. Ik weet zeker dat jij en je baas er samen uit zullen komen en jullie de juiste beloning voor je werk weten te vinden.

#6. Vat het aanbod niet te persoonlijk op.

Tijdens een salarisonderhandeling is het verstandig je gevoel zoveel mogelijk opzij te zetten. Gevoel en emotie verstoort namelijk de zakelijkheid van de transactie. Want zakelijk is een salarisonderhandeling nou eenmaal; jij als kandidaat/werknemer bent op zoek naar de maximale vergoeding, je (toekomstig) werkgever streeft naar zo goedkoop mogelijke arbeid. Je komt er samen uit, of niet. Zo makkelijk is het. Lukt het? Vergeet de ‘onderhandelingsstrijd’ dan zo snel mogelijk. Het is immers niet meer relevant. Kom je er samen niet uit? Ook dan moet je verder. Onderhandeling biedt nou eenmaal geen garantie. Toch jammer… 😉

#7. Sluit het gesprek goed af.

Is het gesprek klaar en zijn er afspraken gemaakt? Zorg dan dat deze schriftelijk vastliggen of op korte termijn vast komen te liggen. Je zou niet de eerste zijn die euforisch de kamer uitloopt en later van een koude kermis thuiskomt. Wederom geldt: wees niet te onderdanig. Bedank je gesprekspartner niet voor het aanbod of de salarisverhoging, maar voor de oplossing en het fijne gesprek. Vergeet niet dat een prettige samenwerking nog altijd zwaarder weegt dan de hoogte van je loon. Wees dus zeker niet té lief, maar blijf wel lief genoeg voor elkaar om de goede werkrelatie niet op het spel te zetten. Succes!

Liefs,

Anjo

 

39,95