#workingabroad
#traveljunkie
#digitalnomad
#girlslovetravel

Ook zo jaloers op al die ‘travel junkie’ verhalen? Lonkt een carrière in het buitenland maar heb je de stap nog niet durven zetten? Niet zo gek natuurlijk, al je schepen achter je verbanden doe je nu eenmaal niet zomaar. Waar begin je precies? 

Eerder al schreef ik een blog over het fenomeen ‘reizen’. Als we onze Instagram-timeline moeten geloven zijn mensen vaker op vakantie dan aan het werk. Stroomt reizen ook door jouw bloed maar zijn je jaarlijkse vrije dagen en vakantiegeld niet toereikend voor een wereldreis? Misschien is de optie werken in het buitenland dan iets voor jou.

Werken met een vakantiegevoel.

Een job in het buitenland biedt je de mogelijkheid om andere culturen te leren kennen, éven Nederland te ontvluchten. Daarbij staat het ook nog eens mooi op je CV én je behoudt het vangnet van een salaris en een vaste verblijfplaats. Helemaal zo gek nog niet dus! Maar hoe pak je dat aan?

Ga in gesprek met je Nederlandse werkgever.

Ga in de eerste plaats het gesprek aan bij je werkgever. Misschien heeft het bedrijf waar je nu voor werkt wel een vestiging over de grens? Kun je daar niet (tijdelijk) aan de slag? Spreek toch je ambitie uit. Wie weet is er op termijn meer mogelijk dan je zelf denkt.

Ga op banenjacht.

Is er bij je huidige werkgever geen ruimte voor een (tijdelijke) functie in het buitenland? Zet dan elders je lijntjes uit. Raadpleeg je netwerk of scroll eens door wat vacaturesites. Inventariseer wat de mogelijkheden zijn. Bedrijven worden steeds internationaler en dat staat duidelijk vermeld in de vacatureteksten. Let hierop in je zoektocht naar een nieuwe baan.

Filter op locatie

Weet jij al precies waar je naartoe wilt? Filter dan in de vacaturebanken op die specifieke locatie. Het aantal openstaande vacatures zal wat schaarser zijn, maar wie weet komt jouw droomfunctie op jouw droombestemming toch ineens voorbij.

Weet waar je aan begint

Het vinden van een baan in het buitenland is één ding, maar onderschat de organisatie eromheen niet. Zorg dat je weet wat je te wachten staat en calculeer tegenslagen in. Is er een woning beschikbaar? Heb je een visum nodig? Wat zijn de arbeidsomstandigheden?

Visum

Vooral het visum kan best een dingetje zijn. Zorg dat je op de hoogte bent van de procedure en voorkom strakke deadlines. Je bent heus niet de eerste die door bureaucratisch gedoe vertraging oploopt omtrent het verkrijgen van een visum. Wees hierop bedacht en houd rekening met eventuele vertragingen.

Zorg voor een up to date CV dat voldoet aan de vereisten van je werkland

Elk land kent een andere CV-opmaak en vereist andere informatie. Het is dan ook belangrijk dat je CV hierop ingericht is. Ken je al mensen in je toekomstige werkland? Vraag ze om hulp. Misschien mag je hun adres wel gebruiken? Een lokaal adres verhoogt de kans op een uitnodiging voor een gesprek. Handig!

Regel een lokaal telefoonnummer

Vergeet niet om ook een lokaal telefoonnummer op te geven. Sommige werkgevers zullen jouw sollicitatie niet in behandeling nemen als blijkt dat je je nog in een ander land bevindt. Op deze website kun je een lokaal nummer koppelen aan een Skype-nummer; dit verhoogt de kans om teruggebeld te worden.

Laat je goed informeren

Ken je mensen die al werkzaam zijn in het buitenland? Neem eens contact met ze op. Ze vertellen je vast graag over hun ervaringen en daar kun jij van leren. Misschien hebben zij inmiddels contacten die ook jou kunnen helpen? Netwerken is ontzettend belangrijk, ook in het buitenland. Of beter; júist in het buitenland!

Heb geduld

Wanneer je op zoek gaat naar een baan in het buitenland – wees dan geduldig. In tegenstelling tot lokaal solliciteren vraagt een functie abroad veel meer effort. En dat begint al bij de zoektocht. De weg kan lang zijn en je zult een stap verder moeten gaan om werkgevers te overtuigen dat jij de beste persoon bent voor de job.

Praktische zaken als ervaring van de lokale markt en het beheersen van de taal is een groot voordeel. Neem daar de tijd voor. Verwacht niet dat je volgende week al op het vliegtuig kunt stappen. Je zult moeten investeren en dat kan leiden tot een meerjarenplan. Leg je daar bij neer, stel je verwachtingen bij. Zo voorkom je teleurstellingen.

Maar hee, áls het dan zover is… Wauw! Veel plezier!

Liefs,

Anjo

 

39,95