Vanuit huis werken. Heerlijk toch? Tikkie later opstaan en in je comfortabele kloffie achter je laptop. Tussendoor een wasje. Kort belletje met je ouders. Aflevering Friends als break… Oeps, voor je het weet is je thuiswerkdag alles behalve productief. Inmiddels ben ik ervaringsdeskundige in thuiswerken. Zo’n 2 dagen per week werk ik vanuit huis en geloof me, al hetgeen ik hiervoor noemde herken ik. En meer! Inmiddels heb ik een modus gevonden waarin ik ook vanuit huis lekker productief bezig kan zijn. Een paar van mijn tips op een rijtje. Komt ‘ie!

Het is simpel: creëer een ‘thuiskantoor’

Valkuil nummer 1 tijdens een dagje thuiswerken is te veel genieten van het ‘thuis’ zijn. Natuurlijk kan er tussendoor best een klein boodschapje gedaan worden, maar sla niet door. Je bent immers niet thuis, je bent op kantoor. Althans, gevoelsmatig zou dat zo moeten zijn…

Oplossing: creëer een sfeer zoals op kantoor. Hoe? Heel simpel! Aan de hand van de volgende do’s & don’ts.

Absolute no go’s

  • Blijf uit de buurt van de bank. Geef niet toe aan de verleiding. Nee écht niet!
  • Ik weet hoe ingenieus jullie zijn. Niet op de bank? Dan maar het bed. Nee dames, ook dat niet.

  • Series? Niet aan beginnen. Ook niet tijdens de lunch. De verleiding is simpelweg te groot om daarna door te kijken. Challenge jezelf dus niet.
  • Éven een uurtje sporten (je moet toch bewegen op een dag, nietwaar?). Éven de weekboodschappen. Éven koffiedrinken met een vriendin die ook lekker een dagje thuiswerkt. Nee! Voeg geen extra ‘taken’ toe aan je dag’. Kost tijd en leidt daardoor automatisch tot improductiviteit.

Go go go for it!

  • Sta op normale tijd op. Oké, een half uurtje langer dan normaal mag best, maar meer niet. Hoe langer je blijft liggen hoe lastiger het wordt op om te staan. En daarbij word je er lui van. Blijf je normale kantoorritme aanhouden.
  • Kleed je aan alsof je naar kantoor moet. Hakken hoeft niet, maar schoenen dus wel! Hierdoor voel je je frisser en daardoor productiever. Uit met dat huispak dus!
  • Denk aan ritme en ontspanning. Thuis zit je in je cocon en is er geen afleiding van collega’s, koffieautomaten of printers. Hierdoor wil je nog wel eens vergeten te ontspannen en stappen te zetten. Zet ieder half uur een wekker. Éven een stukje lopen en door!
  • Eet normaal en op normale tijden. Lunch rond lunchtijd en neem tussendoor een kleine snack. Zak chips of reep chocolade op tafel? Doe maar niet. Hierdoor raak je afgeleid en werk je trager. Jammer…

Te lastig? Dan heb ik de ultieme tip. En die is nog leuk ook!

Simpel: ga lekker aan de slag in je favoriete koffiezaakje. Laptop onder de arm en go! Ideaal, want er hangt een goede (werk)sfeer, je bent op pad, de koffie is goed, de lunch lekker, je wordt gedwongen op te staan, je aan te kleden… Je hebt nauwelijks afleiding en dat komt de productiviteit ten goede. En eh, als je dan toch zo lekker bezig bent. Misschien kun je wel een half uurtje eerder stoppen?

Liefs,

Anjo

 

39,95