Soms gebeurt het. Zomaar ineens. En dat terwijl je het zó niet wilt. Tranen. Op het werk. Of erger nog, aan het bureau van je baas. Je bent vermoeid, gestrest of geëmotioneerd. Ineens knallen die sluizen open. Vreselijk! Maar geloof mij, het overkomt de beste. Ongeveer alle meiden in mijn omgeving, mij incluis, hebben de tranen wel eens laten vloeien op de werkvloer. Meestal in een gesprek over ‘persoonlijke groei’. Hoe komt dat toch, dat gejank van ons? En is het ook echt zo gênant als het voelt? Dag carrière! Of juist niet…?

Huil je weg naar de top

Huilen, boos worden, onterecht uit de bocht vliegen. Niemand is 365 dagen per jaar sterk en zelfverzekerd. Toch wordt dat op het werk wel van ons verwacht. Althans, zo voelen we dat. Het werk mag immers niet lijden onder onze (maandelijkse) grillen, toch?

Nee, niet helemaal waar. Emoties zijn nooit verkeerd. Ook niet op het werk. Júist niet zelfs. Volgens Sheryl Sandberg, topvrouw bij Facebook, is het delen van emoties onderdeel van het opbouwen van goede relaties. Privé, maar ook zakelijk. Denk er maar eens over na. Je werkt toch het liefst samen met mensen waarmee je een prettige, persoonlijke klik hebt? En hoe kan die klik er nou zijn zonder emoties? Precies! Oké, je hoeft je geen weg naar de top te huilen, maar jijzelf, je manager, de klant, we zijn allemaal mensen. En het menselijke aspect is o zo belangrijk op de werkvloer.

Emoties opkroppen werkt averechts

Onderzoek wijst uit dat het verbergen van frustraties of andere negatieve gevoelens leidt tot meer uitputting en minder bevlogenheid. Logisch, je zit je immers de hele dag kapot te irriteren. Door je irritaties, emoties, whatever eens lekker de vrije loop te laten creëer je gevoelsmatig ruimte. Het voorkomt dat negatieve gedachten zich opkroppen, alsmaar groter worden en uiteindelijk leiden tot stress. Uit daarom je gevoelens zo nu en dan eens. Bijvoorbeeld bij een collega waarbij je je op je gemak voelt. Je zult zien, het lucht heerlijk op!

Maar je bent toch niet voor niets een youngprofessional’?

Oké, emotie tonen dus. Check! Maar hoe ver moet je gaan?

Zorg dat je deelt what’s bothering you, maar verlies je professionele houding niet uit het oog. Natuurlijk kan een beoordelingsgesprek je wel eens aangrijpen. Houd je emoties dan vooral niet krampachtig in. Besef echter wel waar je bent en met wie. Je leidinggevende is niet je boyfriend of goede vriendin. Hen vertel je ’s avonds de ongecensureerde versie van je verhaal maar. Beter blijf je richting je baas in bepaalde mate zakelijk.

Hoe kunnen we het vanaf nu beter doen?

Oké, huilen op het werk mag dus best, mits je je emoties niet (te vaak) de overhand laat nemen. What else?

  • Voorkom dat jij en collega’s continu frustraties delen. Of het nu over een bepaalde opdracht gaat, die ene vervelende collega of een privé dingetje; sfeer is altijd besmettelijk. Houd het daarom een beetje vrolijk met z’n allen. Zeker weten dat daarmee de arbeidsethos bij jou op kantoor een positieve boost
  • Wie gedwongen positieve emoties toont op het werk zit beter in zijn vel. Probeer maar eens geforceerd te lachen of vriendelijk te zijn. Werkt aanstekelijk!
  • Oké, je hoeft echt niet van de daken te schreeuwen dat het weer ‘die ene periode’ in de maand is, maar toch is het goed om in zekere mate open te zijn. Het verklaart immers je korte lontje en zo weten collega’s waar ze rekening mee moeten houden. Wees dus jezelf, ook als je even niet zo leuk bent.
  • Wees niet te streng voor jezelf. Emotie tonen is menselijk. Is het zover gekomen dat de tranen achter je ogen branden? Adem dan een paar keer rustig in, neem een slokje water of was even je handen op het toilet. Daarna gaat het vast beter.

Vergeet één ding nooit; niemand zit te wachten op ijskonijnen. Blijf dus dicht bij jezelf en vertrouw op de zakelijke ‘jij’. Zo staat niets je in de weg staan om te groeien. Zelfs een klein traantje niet.

Liefs,

Anjo

 

39,95