Verwelkom jij je collega’s trouw iedere ochtend met een gemeende goedemorgen? Op tijd een rondje koffie? Zonder morren een vervelende klus overnemen? Iemands dienst draaien? Stop daar onmiddellijk mee! Waarom? Té lief zijn voor collega’s kan schadelijk zijn voor je carrière.

Work hard & be nice. Of toch niet?

Nee dus! Maar waarom dan? Het blijkt dat aardige collega’s substantieel minder betaald krijgen dan collega’s die niet zo vaak een ander voor laten gaan. Ook maken deze werknemers minder snel promotie. Heftig!

De aardige collega’s onder ons zijn geneigd hun eigen succes op te offeren voor een ander. Ga maar na. Sla jij hard met je vuist op tafel tijdens een salarisonderhandeling? Zeg jij ja tegen een promotie, ook al kan dit ten koste gaan van een ander? De kans dat jij deze vragen met ‘nee’ beantwoordt is groot. En daar zit de valkuil.

Té is nooit goed.

Lief zijn is een mooie kwaliteit. Wees er vooral heel zuinig op. Ben je echter wel bewust van het feit dat het je carrière(groei) in de weg kan staan en zelfs vertragen. Je collega’s – of misschien zelfs werkgever – kunnen misbruik maken van je goedheid. Dit gaat mogelijk ten koste van de stappen die jij maakt. En dat is precies wat je niet wilt, toch?

Maar hoe voorkom je dat je collega’s je gaan zien als ijskonijn?

Nogmaals, wees zuinig op de eigenschap ‘aardig zijn’. Van een ander helpen is nog nooit iemand slechter geworden. En weet; karma is a bitch. Je slaat echter door als jij altijd degene bent die koffie haalt, diensten overneemt of de rotklusjes oppakt.

Wees dus aardig maar niet oneindig. Maak voor jezelf duidelijk wat je specialisme is. Past een vraagstuk daar bij? Oppakken dan, zelfs al is de taak stom. Andere klussen laat je aan je voorbij gaan, die zijn voor een ander. Een team vorm je samen, toch?

Handige tip! De 5-minuten regel

Houd je aan de 5-minuten regel. Vraagt iemand je of je wat uit het magazijn kunt halen. Prima, zo gepiept. Het kost weinig moeite en je collega is ermee geholpen.

Vragen ze je echter om ‘even’ het hele magazijn uit te mesten? Bedenk dan of die klus wel bij je takenpakket hoort. De regel is; 5-minutenklusjes kunnen gerust even tussendoor. Duurt de taak echter langer, denk dan eerst na voor je ja zegt.

Oh en eh, niet over je heen laten lopen is natuurlijk iets heel anders dan de koele bitch van kantoor worden. Blijf lachen, vriendelijk en behulpzaam. Fijn voor een ander en je wordt er zelf ook een stukje blijer van. Succes!

 

39,95